
Manuscrise
Colecția reunește peste 10.000 de volume de manuscrise, de o deosebită valoare științifică și documentară, grupate în 5 fonduri: românesc, grec, slavon, oriental și occidental.
Colecția reunește peste 10.000 de volume de manuscrise, de o deosebită valoare științifică și documentară, grupate în 5 fonduri: românesc, grec, slavon, oriental și occidental.
Cele peste 600.000 de documente istorice din Biblioteca Academiei Române ilustrează epoci diferite ale istoriei românilor, începând cu secolul al XIV-lea și până la mijlocul secolului al XIX-lea
Bogată colecție de sigilii și embleme deținute de regi, domni, marea și mica boierime, orașe libere, municipii, curți seculare, ofițeri de justiție, demnitari ecleziastici, ordine religioase, artizani, reflectând complexitatea vieții medievale.
Peste 50.000 de piese, organizate pe fonduri, în ordine alfabetică și cronologică, conținând corespondență și autografe ale personalităților culturii, științei și vieții publice românești și străine.
250 de titluri de arhivă personală aparținând unor mari personalități ale culturii române: V. Alecsandri, M. Kogălniceanu T. Maiorescu, M. Eminescu, I. Creangă, D.A. Sturdza, I. Ghica, G. Coșbuc, O. Goga, B.P. Hasdeu, Spiru Haret, C. Rădulescu-Motru, L. Rebreanu etc.
Colecția reunește lucrări din școala de gravură românească începând cu sec. al XIX-lea și până astăzi, desene ale celor mai reprezentativi artiști plastici români, gravuri originale și desene din școli europene și orientale (sec. XVI- XX ). Fondul este alcătuit din aproximativ 95.000 de stampe și 43.000 de desene.
400.000 de piese, de la începuturile fotografiei până astăzi, românești și străine, lucrate în tehnici diferite, dagherotipii, calotipii, fotografii cu colodium, până la tehnicile contemporane. Fotografii cu valoare de document și fotografii cu valoare artistică.
Peste 6.000 de volume de carte românească veche, reprezentând trei secole de tipar românesc, și peste 11.000 de volume de carte rară, tipărituri prețioase prin vechimea, ornamentația, legăturile și materialele pe care au fost imprimate, din care aproape 100 de incunabule.
Colecția, alcătuită din aproximativ 55.000 de piese, are o mare valoare documentară, înregistrând opere fundamentale ale culturii muzicale clasice, compoziții simfonice, opere și operete, impresionante colecții de folclor, manuscrise de muzică religioasă, precum și o bogată fonotecă.
Cabinetul de Hărți al Bibliotecii Academiei Române deține cel mai valoros și substanțial fond de documente cartografice din România, o colecție impresionantă alcătuită din: 16.606 hărți, 552 de atlase, 250 hărți murale, hărți în relief și planigloburi, 3786 planuri de moșii.
Constituită în 1871 și organizată după modelul marilor centre occidentale, colecția de numismatică numără azi peste 150.000 de unități, monede, medalii și sigilii, pietre gravate și timbre, situându-se între ansambluri numismatice cele mai importante științific din Europa.
Biblioteca Academiei Române deține cel mai bogat fond de publicații periodice românești, publicate în limba română sau în alte limbi, alcătuit din peste 65.000 de titluri, cărora li se adaugă, selectiv, periodice culturale și științifice din întreaga lume.
Fondul de manuscrise românești păstrate la Biblioteca Academiei însumează aproape 6000 de volume și conține în primul
Colecția este alcătuită din fondul foilor volante vechi reprezentate de acte administrative din perioada 1642-1866 și din fondul tipăriturile moderne fără statut de publicație periodică.
Colecția de microfilme s-a format în anii 1970, din nevoia de prezervare a colecțiilor proprii de periodice și manuscrise, precum și pentru completarea eventualelor lipsuri. Deține 500 de titluri, pe aproximativ 400 de role în format de 35 mm, ce redau imagini monocrome.
© 2021 Biblioteca Academiei Române, All Rights Reserved